• Obecnie brak na stanie
Efavit defatted coconut flour big bag 0,5kg
  • Efavit defatted coconut flour big bag 0,5kg
  • Ciemna czekolada do picia Bournville 40kcal (saszetka)
  • Ciemna czekolada do picia Bournville 40kcal (saszetka)
  • Efavit defatted coconut flour big bag 0,5kg
  • Ciemna czekolada do picia Bournville 40kcal (saszetka)
  • Ciemna czekolada do picia Bournville 40kcal (saszetka)
  • Efavit defatted coconut flour big bag 0,5kg
  • Ciemna czekolada do picia Bournville 40kcal (saszetka)
  • Ciemna czekolada do picia Bournville 40kcal (saszetka)
Kod produktu: b15906286515540
Efavit

Efavit odtłuszczona mąka kokosowa XL 0,5kg - 11g białko / 13g węglowodanów

Obecnie brak na stanie

Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa w smaku odtłuszczonam ąka kokosowa. W porównaniu do mąki pszennej mąka kokosowa ma ponad 5 (!) razy mniej węglowodanów. Pozwala na redukcję substancji słodzących, dodatkowo kombinacja wartości błonnika z węglowodanami zawartymi w mące kokosowej wykazuje minimalny wpływ na poziom cukru w organizmie. 

10,85 zł netto

10,85 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 500 g; 2.17zł/100g

Główny smak: Smak kokos – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

Bezglutenowe mąki Efavit powstają w wyniku odciągania metodą zimnego tłoczenia oleju z surowca podstawowego - nasion. Dzięki temu wartościowe składniki pozostają w stanie nienaruszonym, zawartość błonnika pozostaje niezmieniona, a zawartość tłuszczu roślinnego w gotowych mąkach waha się pomiędzy 10%, a 25%.

Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który suszy się w taki sposób, aby nie uszkodzić jego struktury oraz odtłuszcza się. Tak otrzymaną masę mieli się w celu otrzymania śnieżnobiałej mąki, która pachnie jak świeżo rozłupany kokos. Dzięki procesowi odłuszczenia, mąka kokosowa ma dwa razy mniej kalorii i tłuszczu niż wiórki kokosowe.
Taka mąka znakomicie nadaje się do pieczenia ciast, chlebów, pizzy, gofrów czy omletów.

Można dosypywać ją do płatków śniadaniowych, miksować z napojami mlecznymi i owocowymi smoothie, posypywać kanapki - w przeciwieństwie do tradycyjnej mąki zbożowej, mąka z nasion może być jedzona na surowo, więc pole jej zastosowań jest nawet szersze niż mąki pszennej czy żytniej.

Mąka kokosowa nadaje się jako dodatek do deserów, sosów, koktajlów, müsli, sałatek owocowych czy jogurtu. W wypiekach można mąką kokosową zastąpić 10% innych mąk bezglutenowych oraz do 1/3 zwykłej mąki. Przy dodawaniu mąki kokosowej do standardowych przepisów, w których mieszamy 2/3 zwykłej mąki z 1/3 kokosowej należy pamiętać aby zwiększać odpowiednio ilość płynów używanych do ciasta, ponieważ mąka kokosowa ma doskonałe właściwości absorpcyjne i może spowodować, że ciasto stanie się zbyt suche, jeśli nie uzupełnimy płynów (wody, mleka, oleju czy jaj).

Mąka kokosowa ma niską zawartość tłuszczu, nie zawiera cholesterolu, glutenu i fityn, jest bogata w białko i błonnik.  Mąkę tę można polecać szczególnie osobom z wrażliwym układem trawiennym, celiakią, alergikom oraz cukrzykom, ponieważ kombinacja wartości błonnika z węglowodanami zawartymi w mące kokosowej wykazuje mały wpływ na poziom cukru w organizmie

Uważa się, że dzięki spożywaniu mąki kokosowej, która nie zawiera kwasu fitynowego, zwiększamy przyswajalność witamin i składników mineralnych z pożywienia, gdyż kwas ten może utrudniać wchłanianie tych składników odżywczych. W zamian za to, dzięki obecności nasyconych kwasów tłuszczowych, przyswajalność minerałów – zwłaszcza wapnia i magnezu – oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest jeszcze bardziej efektywna. Mąka kokosowa to także doskonałe źródło białka i błonnika  – wielokrotnie lepszym niż pieczywo i makaron pełnoziarniste czy müsli. Mąka kokosowa pozwala także na redukcję substancji słodzących, a wszystko to przez jej słodkawy smak – po dodaniu jej do ciasta naleśnikowego, muffinów czy delikatnych ciasteczek nie trzeba sięgać po dodatkowe cukry lub wyraźnie zmniejszyć ich 

Ze względu na swoje cenne składniki powinna znaleźć się w menu każdego dbającego a swoje zdrowie i zrównoważone odżywianie, a dodatkowo jej właściwości sprawiają, że doskonale nadaje się dla sportowców, osób trenujących czy przestrzegających diety wysokobiałkowej/niskowęglowodanowej

Wartości Odżywcze

Porcja 100g

Wartości odżywcze w:
Porcja 100g
100g
Kalorie
312.00
312.00
kJ
1,326.00
1,326.00
Tłuszcze, w tym
24.00
24.00
tłuszcze nasycone
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym
13.00
13.00
cukry
poliole
skrobie
Białko
11.00
11.00
Błonnik
Erytrytol
Sód
(ekwiwalent soli)
Uwagi

Efavit odtłuszczona mąka kokosowa

Waga netto: 500g

Produkt odpowiedni dla wegetarian.

Produkt bezglutenowy.

Wartości odżywcze na 100g produktu:  312kcal, 11g białka, 13g węglowodany, 24g tłuszcze 

Producent:  TOMVITAL Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Tomasz Łukaszewicz ul. Zamojska 14, 61-339 Poznań

Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem.