Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Batom mąka z orzechów tygrysich (migdałów ziemnych chufa)
Migdały ziemne chufa znane także jako orzechy tygrysie (tiger nuts) to suszone bulwy cibory jadalnej występującej w Europie Południowej, Azji Południowej, Afryce oraz w obu Amerykach. Wbrew nazwie nie są to więc orzechy - roślina ta tworzy pod ziemią bulwki, które zawierają wiele cennych substancji, w tym m.in. około 20% oleju, który ma właściwości odżywcze podobne do oliwy z oliwek. Bulwy są zbierane po sezonie letnim, w październiku, następnie uprażone i zmielone są podobne do kakao. Obok oleju, pomarszczone bulwy są źródłem białka, błonnika i skrobi oraz cennych kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego, palmitynowego, stearynowego oraz mirystynowego. Mąka z migdałów ziemnych zawiera także albuminoidy - białka, które mają budowę opartą na włóknach i są bardziej odporne na działanie czynników niszczących oraz enzymów, oraz witaminę E.
Bulwy migdała ziemnego można jeść na surowo, chociaż zaleca się je moczyć w wodzie lub mleku, ponieważ są bardzo twarde. Mają lekko orzechowy, słodki smak, opisywany jako połączenie smaku orzechów laskowych i tradycyjnych słodkich migdałów. Wytwarzane z cibory jadalnej mleko roślinne (analogiczną metodą co mleko kokosowe czy migdałowe), z powodzeniem może zastąpić mleko krowie, szczególnie w przypadku osób uczulonych na laktozę. Migdały chufa można przyrządzać tak jak warzywa, czyli gotować, dusić bądź smażyć. Mąkę z migdałów ziemnych można wykorzystać do różnego rodzaju wypieków - ciast czy ciasteczek.
Migdały ziemne są zaliczane do tzw. survival food, ponieważ zawierają niemal wszystkie składniki, jakie są potrzebne ludzkiemu organizmowi do przeżycia - są jednocześnie źródłem skrobi, tłuszczu, białka, wysokiej jakości błonnika i istotnych witamin i minerałów - badania archeologiczne dowodzą, że stanowiły nawet do 80% diety Paranthropus boisei, żyjącego w Afryce Wschodniej miliony lat temu praprzodka człowieka - co czyni je paleologicznym superfood :) Chufa są naturalnie słodkie, bo około 1/3 zawartych w nim węglowodanów stanowią cukry, jednocześnie bardzo wysoka zawartość błonnika sprzyja uczuciu sytości i poprawia pracę układu pokarmowego. Migdały ziemne należą do roślin, które działają na organizm zasadotwórczo. Migdały ziemne są bogatym źródłem skrobi opornej - składnika nierozpuszczalnego błonnika, który nie ulega trawieniu w jelicie cienkim i po dotarciu do jelita grubego działa w nim prebiotycznie stymulując rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
Najważniejsze informacje o migdałach ziemnych chufa:
- źródło błonnika
- bez glutenu
- nie alergizują - wbrew nazwie bowiem nie są orzechem, lecz bulwą
- stanowią bogate źródło kwasów omega-9, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu,
- dostarczają 105mg magnezu w 100g mąki - magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni
- stanowią bogate źródło potasu (915mg/100g), który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni
- stanowią źródło fosforu (270mg100g), który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- źródło żelaza, cynku, witaminy A i witaminy D
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Mąka z orzechów tygrysich
Masa netto: 250g
Składniki: mąka z orzechów tygrysich* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Alergeny: Może zawierać zboża zawierające gluten, orzechy i nasiona sezamu.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 468,0kcal/1960,9kJ, tłuszcze 26,0g (w tym tłuszcze nasycone 5,7g), węglowodany 46,0g (w tym cukry 15,0g), błonnik 15,0g, białko 4,0g, sól 0,0g
Producent: zapakowano w Polsce przez Batom, ul. Fieldorfa Nila 17, 31-209 Kraków
Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.