Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Spiegelhauer Kartoffelfaser 250g - błonnik ziemniaczany do keto chleba
Spiegelhauer Kartoffelfaser to czysty błonnik ziemniaczany, niezwykle drobno mielony i dzięki temu odpowiedni nie tylko do pieczenia chleba, ale także jako dodatek do ciast , zup i deserów, nie zostawia w ustach piaskowego posmaku.
Błonnik ziemniaczany zwiększa wilgotność wypieków bo wiąże bardzo duże ilości wody, dzięki temu pieczywo jest bardziej sycące i na dłużej zachowuje świeżość, wyraźną różnicę odczuwa się już po dodaniu błonnika ziemniacznaego w ilości odpowiadającej 3% masy użytej mąki.
Najważniejsze informacje o błonniku ziemniaczanym Spiegelhauer Kartoffelfaser:
- aż 65% błonnika
- tylko 8% węglowodanów
- 8% białka
- idealny jako dodatek do dietetycznych, niskowęglowodanowych i ketu wypieków
- zwiększa uczucie sytości
Błonnik ziemniaczany to nie to samo co skrobia ziemniaczana
Nie należy mylić mąki ziemniaczanej z błonnikiem ziemniaczanym, błonnik ziemniaczany jest bez smaku i nie nadaje się np. do przygotowania puree ziemniaczanego, choć to nie jedyna różnica, błonnik ziemniaczany i skrobia różnią się smakiem, zapachem, konsystencją a przede wszystkim właściwościami.
Podczas pozyskiwania skrobi ziemniaczanej z masy ziemniaczanej usuwa się wszystkie komponenty niewęglowodanowe, i pozostaje czysta skrobia, czyli same węglowodany. Tymczasem błonnik ziemniaczany to właśnie te wszystkie nie-skrobiowe części, wysuszone i drobniutko zmielone, można powiedzieć, że błonnik ziemniaczany jest wręcz dokładnym przeciwieństwem skrobi ziemniaczanej, charakteryzuje się niezwykle niską zawartością węglowodanów i, jak sama nazwa wskazuje, składa z niemal samego błonnika.
Przepis na keto bułki z błonnikiem ziemniaczanym
Proporcje na 8 bułeczek
- 200g serka wiejskiego
- 80g otrębów owsianych
- 2 łyżeczki psyllium
- 30g błonnika ziemniaczanego
- 4 łyżeczki ziaren słonecznika
- 3 łyżeczki chia
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
Przygotowanie
- Zblendować na pył wszystkie suche składniki pozostawiając luzem kilka ziaren słonecznika
- Dodać wodę i serek wiejski i porządnie zagnieść ciasto
- Uformować 8 równych bułeczek i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia
- Rozgrzać piekarnik do 200°C, wstawić blachę z bułeczkami i od razu obniżyć temperaturę do 180°C, piec 10 minut
Bułeczki zachowają świeżość, miękkość i wilgotność przez kilka dni.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Spiegelhauer fein vermahlen Kartoffelfaser für Low Carb Gebäcke und für Brot und Feingebäck bessere Frischhaltung - błonnik ziemniaczany 100% do wypieków niskowęglowodanowych
Masa netto: 0,25kg
Składniki: 100% błonnik ziemniaczany
Kraj pochodzenia: Niemcy
Alergeny: może zawierać soję, orzechy, mleko, jaja i gluten.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 193kcal/808kJ, tłuszcze 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), węglowodany 8g (w tym cukry 0g), błonnik 65g, białko 8g, sól 0.03g
Producent: Wyprodukowano w Niemczech przez Bio Bäckerei Spiegelhauer, Bahnhofstraße 17, 01796 Pirna, Germany
Dystrybutor: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu
Uwaga! Produkt przeznaczony do wykorzystania wyłącznie w formie dodatku do wypieków, a nie samodzielnego dania - jest bezsmakowy, nie nadaje się m.in. do odtworzenia puree ziemniaczanego.