• Obecnie brak na stanie
Spiegelhauer Kartoffelfaser - potato fiber for keto baking
  • Spiegelhauer Kartoffelfaser - potato fiber for keto baking
  • Spiegelhauer Kartoffelfaser - potato fiber for keto baking
  • Spiegelhauer Kartoffelfaser - potato fiber for keto baking
Kod produktu: b14003994155486

Spiegelhauer Kartoffelfaser - błonnik ziemniaczany do keto chleba

Data ważności: 24.02.2024Obecnie brak na stanie

Drobnomielony czysty błonnik ziemniaczany, idealny do wypieków niskowęglowodanych, keto chleba i keto bułeczek, przedłuża świeżość także tradycyjnego pieczywa i nadaje mu większą wilgotność. Błonnik ziemniaczany zawiera aż 65% błonnika i ma tylko 8% węglowodanów.

15,89 zł netto

15,89 PLN brutto
Ilość produktów:

Objętość netto 200 ml; 7.95zł/100ml

  

Spiegelhauer Kartoffelfaser to czysty błonnik ziemniaczany, niezwykle drobno mielony i dzięki temu odpowiedni nie tylko do pieczenia chleba, ale także jako dodatek do ciast , zup i deserów, nie zostawia w ustach piaskowego posmaku.

Błonnik ziemniaczany zwiększa wilgotność wypieków bo wiąże bardzo duże ilości wody, dzięki temu pieczywo jest bardziej sycące i na dłużej zachowuje świeżość, wyraźną różnicę odczuwa się już po dodaniu błonnika ziemniacznaego w ilości odpowiadającej 3% masy użytej mąki.

Najważniejsze informacje o błonniku ziemniaczanym Spiegelhauer Kartoffelfaser:

  • aż 65% błonnika
  • tylko 8% węglowodanów
  • 8% białka
  • idealny jako dodatek do dietetycznych, niskowęglowodanowych i ketu wypieków
  • zwiększa uczucie sytości

Błonnik ziemniaczany to nie to samo co skrobia ziemniaczana

Nie należy mylić mąki ziemniaczanej z błonnikiem ziemniaczanym, błonnik ziemniaczany jest bez smaku i nie nadaje się np. do przygotowania puree ziemniaczanego, choć to nie jedyna różnica, błonnik ziemniaczany i skrobia różnią się smakiem, zapachem, konsystencją a przede wszystkim właściwościami.

Podczas pozyskiwania skrobi ziemniaczanej z masy ziemniaczanej usuwa się wszystkie komponenty niewęglowodanowe, i pozostaje czysta skrobia, czyli same węglowodany. Tymczasem błonnik ziemniaczany to właśnie te wszystkie nie-skrobiowe części, wysuszone i drobniutko zmielone, można powiedzieć, że błonnik ziemniaczany jest wręcz dokładnym przeciwieństwem skrobi ziemniaczanej, charakteryzuje się niezwykle niską zawartością węglowodanów i, jak sama nazwa wskazuje, składa z niemal samego błonnika.

Przepis na keto bułki z błonnikiem ziemniaczanym

Proporcje na 8 bułeczek

  • 200g serka wiejskiego
  • 80g otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki psyllium
  • 30g błonnika ziemniaczanego
  • 4 łyżeczki ziaren słonecznika
  • 3 łyżeczki chia
  • 4 łyżki ciepłej wody 
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży

Przygotowanie

  1. Zblendować na pył wszystkie suche składniki pozostawiając luzem kilka ziaren słonecznika
  2. Dodać wodę i serek wiejski i porządnie zagnieść ciasto
  3. Uformować 8 równych bułeczek i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia
  4. Rozgrzać piekarnik do 200°C, wstawić blachę z bułeczkami i od razu obniżyć temperaturę do 180°C, piec 10 minut

Bułeczki zachowają świeżość, miękkość i wilgotność przez kilka dni.

Wartości Odżywcze

Porcja 15g

Wartości odżywcze w:
Porcja 15g
100g
Kalorie
28.95
193.00
kJ
121.30
808.67
Tłuszcze, w tym
0.00
0.00
tłuszcze nasycone
0.00
0.00
Węglowodany, w tym
1.20
8.00
cukry
0.00
0.00
Błonnik
9.75
65.00
Białko
1.20
8.00
Sól
0.00
0.03

Spiegelhauer fein vermahlen Kartoffelfaser für Low Carb Gebäcke und für Brot und Feingebäck bessere Frischhaltung - błonnik ziemniaczany 100% do wypieków niskowęglowodanowych

Masa netto: 0,2kg

Składniki: 100% błonnik ziemniaczany

Kraj pochodzenia: Niemcy

Alergeny: może zawierać soję, orzechy, mleko, jaja i gluten.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 193kcal/808kJ, tłuszcze 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), węglowodany 8g (w tym cukry 0g), błonnik 65g, białko 8g, sól 0.03g

Producent:  Wyprodukowano w Niemczech przez Bio Bäckerei Spiegelhauer, Bahnhofstraße 17, 01796 Pirna, Germany

Dystrybutor: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu

Uwaga! Produkt przeznaczony do wykorzystania wyłącznie w formie dodatku do wypieków, a nie samodzielnego dania - jest bezsmakowy, nie nadaje się m.in. do odtworzenia puree ziemniaczanego.