Pektyny - naturalna substancja żelująca do przygotowania domowych dżemów, przetworów, powideł, marmolady i galaretek bez cukru.
Pektyny nie zawierają cukru, alergenów ani konserwantów. Certyfikowany produkt bezglutenowy.
Sprawdź nasz przepis na najmniej kaloryczną frużelinę z rabarbaru (tylko 18kcal w 100g!) - omawiamy w nim zasady stosowania pektyn w dżemach i frużelinach owocowych
Stosowanie pektyn:
- Stosuj w proporcji 30g pektyn, 2kg owoców i 1kg cukru lub innych substancji słodzących (w przypadku innych substancji słodzących, reguluj słodkość przetworu stopniowo)
- Mieszanka nie wymaga stosowania dodatkowych substancji zagęszczających
- Do gotujących się owoców dodać szklankę cukru* wymieszanego z zawartością opakowania. Gotować 3-5 minut. Dosypywać resztę cukru i gotować do rozpuszczenia. Dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać, gorący dżem rozlać do słoików i pasteryzować około 20 minut.
- Napełnij dżemem dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone słoiki, zagotuj weki aby były szczelnie zamknięte
- Tak przygotowany dżem możesz przechowywać przez co najmniej rok.
*cukier można zastąpić niskokalorycznymi substancjami słodzącymi - wtedy słodkość przetworu reguluj stopniowo