Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Ciao Carb PROTOMIX Bread - mieszanka bazowa do niskowęglowodanowego keto chleba
Ciao Carb PROTOMIX Bread - mieszanka do wypieku niskowęglowodanowego chleba o bardzo wysokiej zawartości błonnika (ponad 50%) i podwyższonej zawartości białka, odpowiednia dla diety keto. Z mieszanki można przygotować 2 bochenki chleba, a także bułeczki. Jest odpowiednia do stosowania w chlebomacie lub obróbki tradycyjnym mikserem.
Jak upiec w domu keto chleb albo keto bułeczki?
Przygotowanie:
Dodatkowe składniki na 1 bochenek chleba (z zawartości opakowania przygotujesz 2 bochenki): 175g zimnej wody, 6g świeżych drożdży, 12g oliwy.
Chleb można przygotować ręcznie lub w maszynie do chleba, ciasto możesz podzielić na mniejsze porcje i upiec bułeczki.
1. Wsyp do chlebomatu albo misy miksera 250g mieszanki chlebowej i dodaj 150g wody i drożdże (nie wymagają wcześniejszej aktywacji!), mieszaj na niskich obrotach przez minimum 10 minut.
2. Po pierwszych 10 minutach mieszania dodawaj stopniowo pozostałą część wody i oliwę mieszając kolejne 15 minut. Po tym czasie mieszanina powinna być jednolita i gładka.
3. Odstaw ciasto do odpoczywania na 15 minut, nakryte folią spożywczą
4. Uformuj bochenki lub bułeczki i zostaw do wyrastania na 2h pod przykryciem lnianą ściereczką, w ciepłym miejscu, ale w temperaturze nie wyższej niż 30C*
5. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz na złoto 30-40 minut w zależności od wielkości wypieku.
* Wskazówka dla cierpliwych: dla uzyskaniu wybitnie dobrego efektu po dokładnym wyrobieniu ciasta pozostaw je na noc w zamkniętym pojemniku w temperatura od 5 do 7 stopni C, następnego ranka postępuj zgodnie z przepisem, uformuj kulki na bułki lub chleb i pozwól im wyrosnąć, aż osiągną co najmniej dwukrotną objętość, następnie upiecz zgodnie z przepisem.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Ciao Carb PROTOMIX Bread - mieszanka do przygotowania niskowęglowodanowego chleba wysokobiałkowego o wysokiej zawartości błonnika
Masa netto: 500g
Składniki: skrobia pszenna modyfikowana, gluten pszenny, izolat białka grochu, błonnik pszenny, skrobia kukurydziana, semolina pszenna, emulgator: lecytyna słonecznikowa, sól, dekstroza.
Alergeny: pszenica, gluten; może zawierać soję i orzechy
Wartości odżywcze w 100g suchego produktu: wartość energetyczna 266,0kcal/1114,0kJ, tłuszcze 1,8g (w tym tłuszcze nasycone 0,6g), węglowodany 6,5g (w tym cukry 2g), białko 28,0g, błonnik 56,0g, sól 1,5g
Wartości odżywcze w 250g (ilość potrzebna do przygotowania 1 bochenka, do podziału na około 15-18 kromek): wartość energetyczna 665,0kcal/2785,0kJ, tłuszcze 4,5g (w tym tłuszcze nasycone 1,5g), węglowodany 16,2g (w tym cukry 5g), białko 70,0g, błonnik 140,0g, sól 3,7g
Przygotowanie:
Dodatkowe składniki na 1 bochenek chleba (z zawartości opakowania przygotujesz 2 bochenki): 175g zimnej wody, 6g świeżych drożdży, 12g oliwy.
Chleb można przygotować ręcznie lub w maszynie do chleba, ciasto możesz podzielić na mniejsze porcje i upiec bułeczki.
1. Wsyp do chlebomatu albo misy miksera 250g mieszanki chlebowej i dodaj 150g wody i drożdże (nie wymagają wcześniejszej aktywacji!), mieszaj na niskich obrotach przez minimum 10 minut.
2. Po pierwszych 10 minutach mieszania dodawaj stopniowo pozostałą część wody i oliwę mieszając kolejne 15 minut. Po tym czasie mieszanina powinna być jednolita i gładka.
3. Odstaw ciasto do odpoczywania na 15 minut, nakryte folią spożywczą
4. Uformuj bochenki lub bułeczki i zostaw do wyrastania na 2h pod przykryciem lnianą ściereczką, w ciepłym miejscu, ale w temperaturze nie wyższej niż 30C*
5. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz na złoto 30-40 minut w zależności od wielkości wypieku.
* Wskazówka dla cierpliwych: dla uzyskaniu wybitnie dobrego efektu po dokładnym wyrobieniu ciasta pozostaw je na noc w zamkniętym pojemniku w temperatura od 5 do 7 stopni C, następnego ranka postępuj zgodnie z przepisem, uformuj kulki na bułki lub chleb i pozwól im wyrosnąć, aż osiągną co najmniej dwukrotną objętość, następnie upiecz zgodnie z przepisem.