Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Adam's Basic Gold Leinmehl - odtłuszczone złote siemię lniane 43% błonnika
Odtłuszczona mąka lniana jest bezkonkurencyjnana diecie niskowęglowodanowej - zawiera zaledwie 3g węglowodanów, co jest wartością nieporównywalnie niską na tle innych mąk orzechowych i nasiennych. Mąka ta jest szczególnie ceniona w diecie paleo ze względu na swoje właściwości wiążące (jest częściowym substytutem glutenu), ale przede wszystkim dodaje się ze względu na cechę poprawiania smaku chlebów – smak pieczonej mąki lnianej równoważy smak jajek i mąki kokosowej lub migdałowej, zbliżając smak chleba paleo do smaku zwykłego chleba razowego.
Wysokoo odtłuszczona mąka ze złotego siemienia lnianego Adams Basic Gold to specjalistyczna mąka bezglutenowa do wypieków i ciastek w kuchni niskowęglowodanowej lub jako dodatek do zwykłych mąk. Mąka lniana Adams Basic Gold ma szczególnie wysoką gęstość składników odżywczych z dużą zawartością lignanów, które mają działanie przeciwutleniające. Odtłuszczona złota mąka lniana klei się podobnie jak mąki glutenowe, żeluje lepiej w porównaniu z innymi mąkami bezglutenowymi i utrzymuje ciasto o zwartej konsystencji. Mąka lniana wykazuje niezwykłe właściwości chłonące (do 4 razy większa absorpcja wody niż inne mąki bezglutenowe) - w przypadku podstawowych wypieków takich jak chleb i bułki 10–20% konwencjonalnej mąki można zastąpić mąką z siemienia lnianego bez dokonywania innych zmian w przepisie, przy dalej idącej podmianie mąk konieczne będzie zwiększenie ilości płynów.
Odtłuszczona mąka ze złotego siemienia lnianego Adams Basic Gold - kluczowe fakty
- bogactwo minerałów: 6mg cynku & 10mg żelaza w 100g
- naturalna zawartość kwasów omega 3 i omega 6
- bezglutenowa
- skuteczny substytut mąk glutenowych
- znakomita do wypieków na diecie ketogenicznej
- niezwykle pęczniejąca > do 4 razy większa absorpcja wody
- dłuższa świeżość wypieków, wilgotniejszy miękisz, stabilna impregnacja
- zwiększa zawartość białka i błonnika w potrawach
- odpowiednia do pieczenia, zagęszczania zup i sosów
- naturalny zagęstnik
- skrajnie niska zawartość węglowodanów
- wysoka zawartość niezbędnych aminokwasów i lignanów
- odpowiednia dla wegan (zamiennik jajka)
- odpowiednia dla diety niskowęglowodanowej, w tym ketogenicznej
- odtłuszczenie obniża kaloryczność maki i przedłuża jej trwałość, gdyż olej lniany jest podatny na jełczenie i utlenianie, a mąka jest go niemal całkowicie pozbawiona
- ogromnie bogactwo białka i błonnika, które stanowią ponad 80% masy mąki
Mąka lniana jest produktem 100% naturalnym, wolnym od konserwantów, barwników i aromatów - w zdrowej kuchni zastępuje się nią mąkę pszenną, jest wykorzystywana do ciast, herbatników, pierogów, naleśników, a także jako panierka do mięs czy zagęstnik do zup. Warto wiedzieć, że częściowe odtłuszczenie nasion lnu ułatwia wykorzystanie mąki lnianej w wypiekach, staje się lżejsza i mniej podatna na tworzenia się zakalca.
Mąka z siemienia lnianego powstaje w wyniku przemiału surowych oraz nieprażonych ziaren siemienia lnianego - ponieważ proces mielenia zachodzi w kontrolowanej temperaturze poniżej 40 stopni C, mąka z siemienia lnianego zachowuje cenne witaminy, minerały oraz enzymy - a jest co zachowywać! Mąka lniana to jedna z najbardziej wartościowych mąk: jest źródłem wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, chromu, lecytyny oraz witaminy E i witamin z grupy B. Mąka lniana charakteryzuje się wysoka zawartością frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej błonnika, a także witaminy E oraz lignanów, będących silnymi antyutleniaczami.
Białko lniane należy do najlepiej strawnych, najbardziej wartościowych i najpełniej przyswajalnych białek roślinnych. Wskaźniki strawności białka lnu pod wpływem ludzkich enzymów trawiennych są wyższe nawet od strawności białka mleka. Białko lnu jest także wyjątkowo bogate w aminokwasy egzogenne, niezbędne do prawidłowego działania organizmu, stanowi przede wszystkim źródło leucyny, lizyny, fenyloalaniny i tryptofanu. Wysoka zawartość tryptofanu wpływa korzystnie na wzrok i kondycję skóry.
Czym różni się złote siemię lniane od brązowego?
Złociste siemię jest droższa i trudniej dostępne od brązowego, jest cenione ze względu na lepszy smak i wyższą zawartość substancji fitoodżywczych. Siemię lniane łączy w sobie 3 unikatowe cechy: bogactwo kwasów omega-3, wysoką zawartość lignanów (inaczej fitoestrogenów) oraz dobroczynnego śluzu, co stanowi unikalną kompozycję zalet na tle innych nasion i orzechów stawiając siemię lniane w jednej lidze z najsilniejszymi superfoods. W porównaniu do egzotycznych nasion chia siemię lniane zawiera prawie trzy razy więcej lignanów i ponad 7 razy więcej niż sezam, podobnie ma się sprawa z zawartością kwasów Omega-3.
Mieszanka Adam's Brot Il Mare zawiera niezwykle mało węglowodanów - zaledwie 1,3g na 100g, co oznacza, że w całym bochenku gotowego chleba znajduje się około 6g węglowodanów! Kromka upieczonego chleba dostarcza ponad 10g białka i mniej niż 60kcal.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Adam's Basic Gold Leinmehl - częściowo odtłuszczone drobnomielone złociste siemię lniane
Masa netto: 500g
Składniki: częściowo odtłuszczone drobnomielone złociste siemię lniane
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 261,0kcal/1093,5kJ, tłuszcze 9,8g (w tym tłuszcze nasycone 0,9g), węglowodany 3,9g (w tym cukry 2,1g), błonnik 43,6g, białko 36,0g, sól 0,2g
Wartości odżywcze w 30g: wartość energetyczna 78,3kcal/328,0kJ, tłuszcze 2,9g (w tym tłuszcze nasycone 0,2g), węglowodany 1,1g (w tym cukry 0,6g), błonnik 13,0g, białko 10,8g, sól 0,0g
Producent: wyprodukowano w Niemczech przez AdamsBrot UG, Niemcy
Importer: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.